Zink

Zink – Allmän info om zink i kroppen

Zink är en antioxidant och ett mineralämne som vi människor bara kan tillgodogöra oss via kosten. Att vi får en daglig dos zink har stor betydelse för ett välfungerande immunförsvar samt för ett friskt hår och hud.

Zinkbrist kan leda till olika sorters hudbesvär som acne, mjäll, eksem och försämrad sårläkning. Zink återfinns i alla kroppen celler och den högst koncentration i kroppen återfinns i naglar, hud, hår, hjärnan, ögonen, levern, njurarna, sköldkörteln, hypofysen, binjurarna och könsorganen.

Zink i kroppen

Zink ingår i många av kroppens olika enzymer och ämnesomsättningsprocesser. Zink kroppImmunförsvarets styrande körtel thymus är helt beroende av zink och detsamma gäller för kroppens förmåga att uppta järn och A-vitamin.

Kroppens produktion av insulin kräver också zink. Skulle du ha för låga halter zink i kroppen kan detta orsaka många störningar av livsviktiga kroppsliga processer. Tillväxt, genbildning, kolhydratomsättning, könshormonsproduktion och matsmältning kan rubbas vid zinkbrist. Och i värsta fall kan man drabbas av cirkulations- och blodsjukdomar såsom åderförkalkning och för högt blodtryck.

I kroppens prostatasekret finns höga halter zink vilket är viktigt för mannens ejakulerande spermier, då zink återfinns i spermiernas huvuddel och har till uppgift att skyddar den arvsmassa som och spermierna bär på. Zinkbrist kan också leda till olika mentala rubbningar som aggression, irritation och dålig inlärningsförmåga.

Dagsbehovet av zink varierar beroende på ålder och kön. Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga doser är följande:
  • 7 milligram för kvinnor
  • 9 milligram för män
  • 11 milligram för ammande

Zink påverkar immunförsvaret

Zink behövs framförallt för ett starkt immunförsvar. Mineralet har virusdödande egenskaper som säkerställer att vi håller oss friska och krya. Råkar man ut för virussjukdomar och infektionssjukdomar som förkylningar och luftvägsinfektioner kan detta avhjälpas med tillskott av zink.

Är du sjuk länge kan du prova att äta cirka 30-60 milligram extra zink per dag för att få bukt med sjukdomen. Har du varit krasslig länge kan du återställa ditt troligtvis försvagade immunförsvar genom att äta 20-50 milligram extra zink per dag. Kroppens hormonbalans, hud, slemhinnor och näringsupptag mår bar av extra zinkdoser och är också en del av kroppens skydd mot omvärlden. Känner du att du är på väg att bli förkyld kan symtomen och sjukdomen mildras med extra zink.

För många som äter zinktillskott blir antalet virusinfektioner färre till följd av ett stärkt immunförsvar. För dig som ofta insjuknar i förkylningstider kan ha mycket att vinna på att äta mer zink utöver de doser du får i dig via maten.

Zink viktigt för hårtillväxt

Zink är också viktigt för en god nagel- och hårtillväxt, nybildandet av ben samt läkningen avzinktabletter hår sår. Zinkbrist karaktäriseras ofta av besvärliga hudförändringar då upp emot 20 % av kroppens zinklager återfinns i vår hud, kroppens största organ med en yta på två kvadratmeter.

Eksem, akne, munsår, hudsprickor, håravfall, psoriasis och rosacea är vanliga hudrelaterade åkommor som zinkbrist kan ge upphov till. Större doser än det dagliga rekommenderade intaget av zink kan hjälpa dig som periodvis lider av eksem och akne. Immunförsvaret och huden kan alltså råka illa ut vid zinkbrist. Men mineralet är inblandat i hundratals andra kroppsfunktioner och enzymreaktioner.

Under tillväxtåren när skelett, bindväv, brosk, ben, tänder, hår och naglar successivt växer sig större och starkare är goda zinkhalter ett måste för en normal utveckling. Rikliga doser zink behövs överallt i kroppen då celldelning och celltillväxt är beroende av mineralet.

Zinkbrist

Misstänker du att du lider av zinkbrist kan du kontrollera detta på egen hand genom ett enkeltzink trött smaktest. Många hälsokostbutiker erbjuder zinktest med zinksulfat.

Kroppens smaklökar regleras av enzymer som är beroende av zink utspätt zinksulfat i vanligt vatten kan berätta om man har zinkbrist. Lösningen ska man hålla i munnen i ett par sekunder och tycker man att den enbart smakar vanligt kranvatten lider man av stor zinkbrist.

Förnimmer man en metallisk smak är zinkbristen troligtvis måttlig och anser man att lösningen är riktigt stark och osmaklig är zinkvärdena sannolikt helt normala.

Tarm – Magsjukdomar

Att zinkbrist är en av de vanligaste näringsbristerna beror på att kroppen har relativt svårt att tillgodogöra sig mineralet i tarmarna, speciellt om man lider av tarm- och magsjukdomar.

Upptaget av zink kan förbättras om det intas i samband med sojaproteiner och laktos. En god tarmflora gynnar också upptaget av zink och alla andra livsviktiga mineraler och vitaminer. För små mängder zink i maten kan leda till zinkbrist. Du kan undvika brist på zink genom att äta zinkrika livsmedel.

Proteinrika livsmedel innehåller mycket zink, och fullgoda zinkkällor är bland annat kött, ägg, fisk, skaldjur, ost, lever, ostron och mjölkprodukter. Upptaget av zink ökar som sagt när det intas tillsammans med proteinrik kost. Upptaget försämras om man äter zinkrika livsmedel tillsammans med råvaror som är rika på fytinsyra, en organisk fosforförening, som förekommer i höga doser i spannmåls- och fullkornsprodukter.

För mycket alkohol och vätskedrivande läkemedel samt p-piller eller andra östrogenpreparat, och kortisonrika mediciner försämrar också zinkupptaget. Personer som utesluter animaliska livsmedel ur sin kost, veganer eller vegetarianer, kan äta mer av pumpakärnor, bönor, sötmandlar och jordnötter för att öka mängden zink i kroppen.

Några symptom som uppstår vid zinkbrist:

  • Eksem
  • Akne
  • Håravfall
  • Hudsprickor
  • Psoriasis
  • Rosacea

Vart i kroppen tas zinket upp?

Kroppens zinkupptag sker främst i övre delen av tunntarmen, dels via en aktiv proteinberoende process och dels via en passiv process. När det vi äter når tarmslemhinnan zink tunntarmenbinds mineralet till ett protein som i sin tur är nästan uteslutande ansvarigt för kroppens reglering av zink.

 

Proteiner bestämmer alltså hur mycket zink som behövs absorberas från maten och styr zinknivåerna i kroppen. Är halterna för låga regleras dem genom ett större upptag och är de höga binder proteinet inte lika stora mängder zink. I regel absorberar kroppen ungefär 20-30 % zink från maten men hur mycket som kan absorberas styr av vad man äter tillsammans med det zinkrika livsmedlet och kroppens aktuella behov av mineralet.

 

PH Balansen styr zinkupptaget

Magsäckens Ph-balans är också en avgörande faktor för hur höga halter zink kroppen klarar av att absorbera. Har man under en lång tid intagit mediciner som motverkar halsbränna och sura uppstötningar kan upptaget av zink försämras.

 

För stora mängder koppar kan konkurrera om upptaget i tarmen med zink. Äter du kosttillskott som innehåller stora mängder kroppar bör du inte äta detta samtidigt som du äter zinkrika livsmedel eller zinktabletter. Zink utsöndras via avföringen och urinen och vätskedrivande drycker som kaffe och alkohol kan därför reducera zinkhalterna i kroppen. Det är vanligt att alkoholister lider av zinkbrist. Små mängder zink utsöndras även när vi svettas kraftigt samt vid svält och via njurarna och bukspottkörteln.

 

De vanligaste och säkraste tecknen på att man lider av zinkbrist är nedsatt aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, försämrad läkningsförmåga och minskad förmåga att känna smaker.

Stora mängder zink i huden

Då zink återfinns i stora mängder i huden är det vanligaste symtomet på zinkbrist hudförändringar som finnar, eksem, hudsprickor, håravfall och långsam sårläkning. Andra tecken som är vanliga och kan tyda på brist på zink är spruckna naglar och sam uppkomst av vita fläckar på naglarna.

 

Zinkbrist kan även leda till en ökad mängd hudbristningar. Detta på grund av att hudens elasticitet är beroende av zink och låga nivåer kan leda till lättare uppkomst av bristningar i huden. Är du en aktiv person som styrketränar kan detta märkas extra tydligt på lår, armhålor och bröst där huden sträcks ordentligt vid lyft av vikter. Även gravida kan få missprydande hudbristningar om de lider av måttlig zinkbrist under graviditeten när magen växer sig större och huden sträcks ut.

 

Snabbt växande tonåringar som har zinkbrist kan också få hudbristningar om zinkhalterna inte är tillräckligt höga under tillväxtfasen. Extra zink kan motverka missprydande hudbristningar och säkerställa en elasticitet i huden som förebygger framtida bristningar. Även sårläkning kan försämras vid zinkbrist men också påskyndas med zinktillskott.

Alla bristsymtom kan snabbt åtgärdas med större dagliga doser zink.

Låg zinknivå = Oftare förkyld

Nedsatt immunförvar till följd av för lite zink i kosten genererar ofta långdragna zink förkyldluftvägsinfektioner och förkylningar. Då ögonen kräver stora mängder zink kan för låga zinkvärden medföra synrubbningar som innebär svårigheter att se skillnad på exempelvis gröna och blå nyanser.

 

Långvarig brist kan leda till allvarliga ögonsjukdomar då zink även reglerar upptaget av A vitamin som har stor betydelse för ögats funktion och för vårt mörkerseende. Ett starkt immunförsvar är vårt bästa skydd mot yttre virusangrepp. Att detta försvar fungerar är viktigt för alla och ytterst viktigt för sjuka äldre och elitidrottare, som på olika sätt har mycket att förlora om de insjuknar i långvariga virusinfektioner.

 

Zink stimulerar vårt immunförsvar och krävs för nybildandet av vita blodkroppar vars främsta uppgift är att försvara kroppen mot angrepp från bakterier, virus och parasiter. Immunförsvarets styrande körtel thymus är helt beroende av zink. I denna körtel bildas delar av vårt immunförsvar och med åldern reduceras thymus i storlek vilket innebär ett försvagat immunförsvar. Att äldre äter zinkrika livsmedel eller zinktillskott kan förhindra en förminskning av thymus och säkerställa ett fortsatt motståndskraftigt immunförsvar.

 

Zinktabletter bra efter träning

Zink är en antioxidant i sig självt eftersom mineralen är en beståndsdel i mängder av zink tablettervattenlösliga antioxidanter, som bland annat reducerar muskelnedbrytning och främjar återhämtning efter exempelvis träning.

 

Zinktabletter eller zinktillskott kan ha en betydande effekt för dig som tränar regelbundet samt för alla som vill försäkra sig om att ha ett immunförsvar i toppklass. De goda effekterna av zink genomsyrar många receptfria läkemedel som sägs motverka dålig andedräkt, allergier och förkylningar samt påskynda sårläkning, hudirritation och klåda.

 

Eftersom zink återfinns nästan överallt i kroppen måste vi fylla på med mineralen dagligen genom maten för att förhindra näringsbrist. Kroppen har inte någon lagringsplats eller depå för mineralet utan reglerar upptaget beroende på hur mycket vi tillför via kosten. Avtar tillförseln via kosten sparar kroppen på de bestående zinkhalterna genom att minska utsöndringen samt göra så att naglar och hår växer långsammare.  De som lider av kroniska sjukdomar som påverkar levern, njurarna, magen och tarmen brukar mycket ofta råka ut för zinkbrist.

 

Zink avgör spermiernas kvalitet

Då mannens sperma kräver zink för att skydda arvsmassan kan en brist på mineralet har förödande konsekvenser för eventuell fortbildning. Spermiernas kvalitet försämras avsevärt vid zinkbrist och mannens reproduktionsförmåga försvagas. Att kontrollera zinkhalterna är det kanske inte alla män som tänker på som har svårigheter att fortbilda sig, men något man borde då allvarliga brister på mineralet kan framkalla sterilitet.

 

Hos en gravid kvinna är rikliga halter med zink otroligt viktigt för fostrets tillväxt. Missfall, fosterskador och onormalt låg kroppsvikt och hämmad intelligensutveckling hos det nyfödda fostret är komplikationer som kan uppstå på grund till följd av zinkbrist.

 

Zink viktigt vid läkning av sår

Bryter du ett ben eller sårar dig är zink nödvändigt för att de enzymer som styr läkningsprocessen ska fungera optimalt. Läkningen av ditt benbrott eller ditt sår kan alltså gå mycket fortare om du har höga halter zink i kroppen. I skelettet samarbetar zink med D vitamin när ny benvävnad ska bildas, så ett kombinerat kosttillskott kan vara smart om du råkat ut för ett svårläkt benbrott.

 

I hypofysen, en hormonbildande körtel på undersidan av hjärnan, styrs utsöndringen av tillväxthormon och denna körtel är en av de organ som är riktigt zinkrika i kroppen. Följer et barn eller en ungdom inte den förväntade tillväxtkurvan kan zinktillskott råda bot på detta. Produktionen av tillväxthormon har visat sig stimuleras av zink och det gäller även kroppens produktion av det manliga könshormonet testosteron.

 

Personer som lider av diabetes och åderförkalkning kan få lindrigare symtom med hjälp av zink. Mineralen har en antiinflammatorisk verkan tack vare sin påverkan rörande immunförsvaret och medverkan i vattenlösliga antioxidanter. Kroppens reglering av glykos kan förbättras med zink vilket kan förhindra vidareutveckling av diabetes från typ 1 till typ 2.

 

Ha koll på zinknivåerna i kroppen

Många sjukdomsbilder och besvär kan botas av extra zink samt kan bero på zinkbrist. Förutom testet med zinksulfat i vatten kan man mäta kroppens zinkhalter med hjälp av hårmineralanalys. Hår räknas som vävnad och för att utföra en hårmineralanalys krävs cirka 150 milligram obehandlat hår.

 

Analysen som göra kan påvisa den totala mängden zink somzink blodprov kroppen lyckats absorbera under en viss tid. Blodanalyser och urinprov kan visa hur nivåerna ser ut i dagsläget, medan mineralanalyserna kan berätta om hur dåtiden sett ut. Ett blodprov kan verka helt normalt, och samtidigt kan den som testas lida av zinkbrist då kroppen ständigt arbetar för att reglera mineralhalterna från dag till dag.

 

Kanske är de problem man har en följd av en zinkbrist som man inte visste om att man led av för flera månader sedan. Hårmineralanalysen reder ut dessa tidsbegrepp och kan ge svar på hur balansen mellan olika mineraler ser ut, hur bra ämnesomsättning man har samt om ens sköldkörtelfunktion samt binjurefunktion är av det snabba eller långsamma slaget. Faktor som alla påverkar kroppens förmåga att uppta vitaminer och mineraler ur maten.

 

Zinktillskott hjälper dig till bra zinknivåer i kroppen

Zinktillskott och zinkrik mat är den enklaste och effektivaste vägen till goda mineralhalter i kroppen. Brist på zink kan göra dig mycket irriterade, mentalt uttröttad och leda till kraftiga humörsvängningar och koncentrationsproblem.

 

De livsmedel som du ska äta mer av för att undgå att drabbas av brist på zink är framförallt oxkött, lever, ostron och fullkornsprodukter. Dessa livsmedel är även rika på andra mineraler koppar, järn och magnesium som också bidrar till bättre välbefinnande på psykiskt och fysiskt.

 

Är du osäker på om du får i dig tillräckligt med zink genom din dagliga kost kan du komplettera kosten med en daglig multivitamin eller zinktablett. Men som vid alla typer av kosttillskott bör du först rådgöra med din husläkare om det kan påverka din eventuella nuvarande medicinering negativt. Mineralen har stor utbredning i kroppen och kan göra mycket skada om det inte hanteras på rätt sätt. För stora mängder zink kan leda till biverkningar som kräkningar, magsmärtor och lös avföring.

 

Zinktabletter ett bra komplement till kosten

Du som vill stärka ditt immunförsvar och är trött på att alltid vara den som insjuknar i förkylningar och andra virusinfektioner ska påbörja en zinkkur. Förutom zink som ingår i de enzymer som har antioxidantiska funktioner kan man stärka kroppen genom mat som naturligt innehåller antioxidanter.

 

Vitaminerna C och E är riktigt nyttiga för vårt skydd mot ytter bakterier och virus. C-vitamin och E-vitamin finns det gott om i citrusfrukter, morötter, spenat, broccoli, nötter och solrosolja. Toppar du detta med zinkrika livsmedel som kött, ägg, fisk, skaldjur, ost, lever, ostron och mjölkprodukter, pumpakärnor, bönor, sötmandlar och jordnötter kommer ditt immunförsvar snabbt stärkas och återställas.

 

De flesta läkare rekommenderar sina patienter att äta så mycket frukt och grönsaker de bara kan. Mör choklad, rött vin, grönt te och de tre inhemska superbären aroniabär, slånbär och nypon innehåller exceptionellt höga halter antioxidanter.

 

Zinkrika bär – Aroniabär

Slånbär är blåsvarta och växer på buskar längs med kusterna ända upp till uppland och kan zink aroniabäranvändas att koka saft eller brygga vin på. Nypon precis som slånbär tillhör familjen rosväxter och återfinns främst längs kusterna i södra Sverige.

 

Nypon kan med fördel torkas och sedan pulveriseras eller kokas och passeras direkt. Aroniabär känner inte många till men är också en rosväxt och vanlig som planterad häckar och buskage. De blåsvarta bären kan användas till bland annat marmelad, sylt, gelé och saft. Antioxidanterna i dessa bär kan ta hand om överskottet av fria radikaler i kroppen, de skadliga molekyler som bland annat uppstår när syre omsätts.

 

Finns det inte gott om antioxidanter i kroppen blir mängden fria radikaler för stor vilket utlöser en rad kedjereaktioner som resulterar i infektioner och inflammationer i kroppen. De livsmedel som är zinkrika är i regel också rika på koppar och mangan, mineraler som även har en viktig roll i kroppens enzymer som styr antioxidantiska funktioner.

 

Om du är orolig att drabbas av zinkbrist köp ett kosttillskott i form av zinktabletter!