Zinkbrist

Zinkbrist

Zink är ett livsviktigt mineral som krävs för ett stort antal fysiologiska funktioner som bland annat inbegriper vårt immunförsvar och vår ämnesomsättning. Att zink stärker vårt immunförsvar är en av mineralet absolut viktigaste uppgifter.

Tack vara ett dagligt intag av zink skyddar du din kropp mot yttre virus och bakterier som kan framkalla besvärliga infektioner och sjukdomar.

Zink spelar också en avgörande roll i kroppen när det kommer till tillväxt och återbildning av våra celler. En sund och balanserad kost kan bidra till att ge kroppen de nödvändiga mineraler och vitaminer den behöver.

Undvik zinkbrist med zinktabletter!

zinktabletter 1

Pantotensyra och zink i samma tablett. Skin är zinktabletter med mineralet zink och vitaminet pantotensyra i samma tablett och passar dig som vill ta hand om hår och hud.

Både pantotensyra och zink bidrar till håret, huden och naglarnas normala kvalitet. Zinktabletterna är lätta att svälja och tas upp bra av kroppen.

149:- betalar du för en burk.

Ren zink från populära Wnc

Zinktabletter 2

Zink Caps / Zinktabletter innehåller 30 mg naturellt kelaterat zink (innebär att mineralen är bunden till något) från zinkglukonat och zinkpikolinat.

Denna sammansättning tas upp betydligt effektivare än t.ex. zinksulfat eller zinkoxid. Zinktabletter bidrar till ett bättre välmående.

64:- kostar en burk med zinktabletter från WNC.

Bästa val av flytande zink

Zinktabletter 3

Flytande zinktillskott. Zink är ett mineral med många funktioner i kroppen och passar såväl den tränande personen som den hälsomedvetna.

Detta zinktillskott kommer i flytande form, enkelt att svälja och dosera rätt. Ett givet val för dig som har svårt att svälja zinktabletter.

439:- betalar du om du vill skaffa flytande zink.

Zinkrika livsmedel

Zink finns i proteinrika livsmedel som bönor, rött kött, skaldjur, kyckling, nötter, ägg och mjölkprodukter. Eftersom zink är en så viktig beståndsdel i enzymer, funktioner och processerZinkbrist ägg kan zinkbrist orsaka en mängd problem för den som drabbas.

Personer med zinkbrist kan bland annat få symtom som syn- och hörselnedsättning, ökad mottaglighet för infektioner, försenad könsmognad, hämmad tillväxt, håravfall, förlorad aptit, viktnedgång, torr hud, akne och anemi. Ett fullgott dagligt intag av zink är särskilt viktigt för växande barn och ungdomar och deras kroppsliga och mentala utveckling.

 • Nedsatt immunförsvar kan vara tecken på zinkbrist.
 • Dålig aptit kan vara tecken på zinkbrist.
 • Koncentrationssvårigheter kan vara tecken på zinkbrist.
 • Dåligt mörkerseende kan vara tecken på zinkbrist.
 • Torr hud kan vara tecken på zinkbrist.
 • Ledsmärtor kan vara tecken på zinkbrist.

Upptaget påverkas av vad vi äter

Upptaget av zink kan förbättras om det intas i samband med livsmedel rika på proteiner och laktos. En god tarmflora gynnar också upptaget av zink och även övriga livsviktiga mineraler och vitaminer.

För små mängder zink i maten kan leda till zinkbrist. Upptaget försämras om man äter zinkrika livsmedel tillsammans med råvaror som är rika på fytinsyra, en organisk fosforförening, som förekommer ibland annat spannmåls- och fullkornsprodukter.

För mycket alkohol och vätskedrivande läkemedel samt p-piller eller andra östrogenpreparat och kortisonrika mediciner försämrar zinkupptaget. Personer som utesluter animaliska livsmedel ur sin kost, veganer eller vegetarianer, kan behöva äta mer av pumpakärnor, bönor, sötmandlar och jordnötter för att inte drabbas av zinkbrist.

Är barn extra känsliga?

Zinkbrist pumpakärnorAkut zinkbrist kan vara livshotande för växande barn. Skulle du misstänka att ditt barn lider av zinkbrist ska man direkt uppsöka vård.

Zinkbrist hos barn kan snabbt leda till avstannad tillväxt, täta infektioner, aptitförlust och viktnedgång. Dessa symtom stämmer också överens med andra allvarliga sjukdomar som kräver läkarvård.

Zinkbrist orsakas vanligtvis av otillräckliga zinkhalter i maten. Kroppen tillgodogör sig lättast mineralet från proteinrika källor som ostron, krabba, nötkött, lever, fläskkött och strömming. Det är svårare för kroppen att uppta zink från vegetabiliska källor som bönor och nötter och därför är det en liten större risk att personer som äter vegetarisk kost får brist på zink.

 • Ostron minskar risken för zinkbrist.
 • Krabba minskar risken för zinkbrist.
 • Nötkött minskar risken för zinkbrist.
 • Strömming minskar risken för zinkbrist.

Att äta en varierad och hälsosam kost som innehåller livsmedel som innehåller mycket zink, däribland proteinrika livsmedel som bönor, rött kött, nötter, frön och skaldjur, kan bidra till att risken för att drabbas av zinkbrist minskar. Om din kost till fullo är vegetarisk kan du må bra av att äta zinktabletter eller zinktillskott.

Symptom vid zinkbrist

Symtomen på zinkbrist är många då mineralen har så pass stor verkan i kroppen. Zinkbrist är en av de vanligaste näringsbristerna och de vanligaste symtomen är försämrad aptit, hudförändringar, försämrad sårläkning och tillväxt, syn- och smakrubbningar.

Då zink återfinns i stora mängder i huden är det vanligaste symtomet på zinkbrist hudförändringar som finnar, eksem, hudsprickor, håravfall och långsam sårläkning. Andra tecken som är vanliga och kan tyda på brist på zink är spruckna naglar och uppkomst av vita fläckar på naglarna.

Zinkbrist kan även leda till hudbristningar. Detta på grund av att hudens elasticitet är beroende av zink och låga nivåer kan leda till att huden brister lättare vid ansträngning eller viktnedgång och viktuppgång. Zinkbrist under graviditet kan leda till missprydande hudbristningar när magen växer sig större och huden sträcks ut. Snabbt växande tonåringar som har zinkbrist kan också få hudbristningar om zinkhalterna inte är tillräckligt höga under tillväxtfasen.

 • Zinkbrist kan leda till eksem.
 • Zinkbrist kan leda till syn och smakrubbningar.
 • Zinkbrist ökar risken för depression.
 • Zinkbrist försämrar immunförsvaret.
 • Zinkbrist kan orsaka sprickor i huden.
 • Zinkbrist kan orsaka håravfall.

Besvärliga hudsjukdomar som rosacea och psoriasis kan uppkomma på grund av otillräckliga zinkhalter. Rosacea är en hudåkomma som ger ansiktsrodnad, förtjockad hud, akneliknande utslag eller ögonirritation. Hudsjukdomen psoriasis genererar röda hudfläckar som kan fjälla och klia.

Zink påverkar spermieproduktionen

Zinkbrist kan påverka kvaliteten på mäns sperma eftersom zink har till uppgift att skydda denZinkbrist gravid arvsmassa som spermierna bär på. Vidare kan zinkbrist även bidra till en försenad könsmognad, avstannad spermieproduktion, prostatabesvär, impotens och infertilitet.

Rörande kvinnors reproduktion kan de drabbas av missfall, utebliven ägglossning och äggproduktion och komplikationer under graviditeten som ger missbildningar på fostret och onormalt låg vikt hos det nyfödda barnet då tillväxten hämmas. Vuxna som vill bli gravida gör med andra ord rätt i att kontrollerar sina zinkhalter för, under och efter en eventuell graviditet.

Försämrat immunförsvar

Andra vanliga symtom på zinkbrist är nedsatt immunförsvar lukt-, smak- och synrubbningar. Ett försvagat immunförsvar kan vara livshotade då kroppen får svårt att bekämpa smittoämnen, bakterier och virus.

Immunförsvaret är vår inre mur mot yttre hot och med ett försvagat skydd kan man råka ut för utdragna och återkommande infektioner. Vanliga infektionssjukdomar som kan uppstå till följd av zinkbrist är förkylning, öroninflammationer, bihåleinflammationer och lunginflammationer.

Zink stimulerar också nybildandet av vita blodkroppar vars främsta uppgift är att försvara kroppen mot yttre angrepp från bakterier, virus och parasiter. Immunförsvarets styrande körtel kallas thymus och är helt beroende av zink. I denna körtel bildas delar av vårt immunförsvar och med åldern reduceras thymus i storlek vilket innebär ett försvagat immunförsvar.

Om äldre personer drabbas av zinkbrist, som redan har ett försämrat immunförsvar, kan thymus reduceras kraftigt i storlek och försvaga immunförsvaret ytterligare.

Aptiten påverkas vid zinkbrist

En vanlig tendens som inträffar vid zinkbrist är att en smak- och luktsinne försvagas. Även zinkbrist ingen mataptiten påverkas negativt vilket kan leda till ännu allvarliga brister på vitaminer och mineraler om man äter mindre än vanligt. Psyket kan också få sig en törn vid zinkbrist.

Depression, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter är symtom som kan framkomma vid brist på mineralet. Zink reglerar upptaget av A vitamin. Ett vitamin som krävs för att vår syn ska fungera perfekt.

Vid zinkbrist kan personer därför få svårt att skilja mellan olika färgnyanser, få försämrat mörkerseende samt i värsta fall utveckla gråstarr eller drabbas av en inflammation i synnerven. Ledsmärtor är ett symtom på zinkbrist så väl som ökad kroppslukt och en i förtid föråldrad mjälte.

Upptaget sker i tunntarmen

Kroppens zinkupptag sker främst i övre delen av tunntarmen, dels via en aktiv proteinberoende process och dels via en passiv process. När maten vi äter når tarmslemhinnan binds mineralet till ett protein som i sin tur är nästan uteslutande ansvarigt för kroppens reglering av zink.

Proteiner bestämmer alltså hur mycket zink som behövs absorberas från maten och styr zinknivåerna i kroppen. Är halterna för låga regleras dem genom ett större upptag och är de höga binder proteinet inte lika stora mängder zink. I regel absorberar kroppen ungefär 20-30 % zink från maten men hur mycket som kan absorberas styr av vad man äter tillsammans med det zinkrika livsmedlet och kroppens aktuella behov av mineralet.

Magsäckens Ph-balans är också en avgörande faktor för hur höga halter zink kroppen klarar av att absorbera. Har man under en lång tid intagit mediciner som motverkar halsbränna och sura uppstötningar kan zinkupptaget försämras. För stora mängder koppar kan konkurrera ut zinkupptaget i tarmen.

Äter du kosttillskott som innehåller stora mängder kroppar bör du inte äta detta samtidigt som du äter zinkrika livsmedel eller zinktabletter.

Gravida och alkoholister extra känsliga

Personer som löper större risk att drabbas av zinkbrist är bland annat vegetarianer, personer som snabbt går ner i vikt, äldre, gravida, ammande personer samt de som har rikliga zinkbrist ölmenstruationer.

Många gravida råkar ut för näringsbrister då det de äter plötsligt ska ge näring åt inte bara den egna kroppen utan även fostrets. Kroppen utsöndrar större mängder zink när vi svettas rikligt, intar alkohol samt dricker kaffe eller intar vätskedrivande mediciner.

Kirurgiska ingrepp, brännskador och andra yttre kroppsskador ökar också urinavsöndringen av zink. Njursjukdomar, infektioner, diabetes, dialys, inflammatoriska tarmsjukdom, njur- och leversjukdomar, höga kolesterolvärden, hjärt- och kärlsjukdomar artrit och laktosintolerans är alla exempel på sjukdomar och åkommor som kräver högre zinkdoser för att förebygga zinkbrist.

 • Alkoholister drabbas lättare av zinkbrist.
 • Gravid drabbas lättare av zinkbrist.
 • Stressade personer drabbas lättare av zinkbrist.
 • Personer som tränar drabbas lättare av zinkbrist.
 • Veganer och vegetarianer drabbas lättare av zinkbrist.

Veganer i riskzonen

Veganer som på grund av sin valda livsstil äter mycket grönsaker och inga animaliska produkter kan ligga i riskzonen för att drabbas av olika näringsbrister. Är man vegetarian eller vegan kan det vara smart att äta kosttillskott för att förebygga alla obehagliga symtom som uppstår till följd av zinkbrist.

Försämrade näringsvärden är vanligt hos äldre personer som ofta får en sviktande matlust och ett försvagat immunförsvar. Värt att tänka på är att kroppen förmåga att uppta zink försämras om man äter livsmedel som är rika på fytinsyra, en organisk fosforförening, som förekommer ibland annat spannmåls- och fullkornsprodukter.

Zink är mycket värmetåligt så man behöver inte oroa sig för att zinkrika livsmedel blir näringsfattiga under tillagning. P-piller eller andra östrogenpreparat och mediciner med kortison försämrar också zinkupptaget. Den zinkmängd som tillförs blodet beror på en syra som utsöndras av bukspottkörteln som kallas för pikolinsyra.

När du äter livsmedel som innehåller zink och maten når tunntarmen och tolvfingertarmen börjar bukspottkörteln utsöndra pikolinsyra. Syran binder mineralet och för det genom tarmväggen och ut i blodomloppet och är därmed beroende av en välfungerande bukspottkörtel.

Behandling vid zinkbrist

Skulle du råka ut för zinkbrist går tillståndet givetvis att behandla. Det man kan göra för att minimera riskerna för att få zinkbrist är att äta mer av tidigare nämnda livsmedel som är rika på zink.

Äter du inte kött kan du inhandla ett bra zinktillskott eller äta mer av vegetabiliska källor som är rika på zink som pumpakärnor, bönor, sötmandlar och jordnötter. Livsmedelsverket rekommenderar att kvinnor får i sig 7 milligram zink per dag, män och gravida 9 milligram och ammande personer 11 milligram.

Mineralerna koppar, zink och järn kan förstärka varandras upptag om de intas samtidigt, multivitamintabletter och kombinerade tillskott med både zink och koppar kan därför gynna ett högre zinkupptag. Zinktillskott och multivitaminer bör inte intas i samband med fiberrika måltider. Zinktillskott ska man helst inta före sänggåendet eller omedelbart vid uppstigandet på morgonen, för att inte konkurrera om upptaget med andra mineraler i tarmen.

Gör ett zinktest

Misstänker du att du lider av zinkbrist kan du kontrollera detta på egen hand genom ett enkelt smaktest. Många hälsokostbutiker erbjuder zinktest med zinksulfat. Kroppens smaklökar zinkbrist testregleras av enzymer som är beroende av zink och zinksulfat utspätt i vanligt kranvatten kan berätta om du har zinkbrist. D

en tillredda lösningen ska du hålla i munnen i ett par sekunder och tycker du att den enbart smakar vatten lider du av kraftig zinkbrist. Uppfattar du en metallisk smak är zinkbristen troligtvis måttlig och anser du att lösningen smakar riktigt stark och obehagligt är zinkvärdena sannolikt helt normala.

Förutom testet med zinksulfat går det att mäta kroppens zinkhalter med hjälp av en hårmineralanalys. För att utföra en hårmineralanalys krävs cirka 150 milligram obehandlat hår. Analysen kan påvisa den totala mängden zink som kroppen lyckats absorbera under en längre tid.

 • Trots ett ”bra” besked på provtagningen kan man vara drabbas av zinkbrist!

Blodanalyser och urinprov kan endast visa hur nivåerna ser ut i dagsläget, när provet tagits, och kan inte som mineralanalyserna berätta om dåtidens zinkupptag. Ett blodprov kan verka helt normalt fast att man lider av zinkbrist, detta på grund av att kroppen reglerar mineralhalterna från dag till dag.

Symtomen du har upplevt kan alltså beror på zinkbrist som du haft och som kanske ännu inte riktigt är återställd.

Hårmineralanalysen reder ut tidsbegreppen och kan också ge svar på hur balansen mellan olika mineraler i kroppen ser ut, hur bra ämnesomsättning du har samt om din sköldkörtelfunktion och binjurefunktion är normala eller för snabba eller långsamma.

Zinktillskott bra mot zinkbrist

Zinktillskott och zinkrik mat är den enklaste och effektivaste behandlingen av zinkbrist. Brist på zink kan göra dig mycket irriterade, mentalt uttröttad och leda till kraftiga Zinkbrist ostronhumörsvängningar och koncentrationsproblem. Om du kan ska du äta mer av animaliska råvaror som är rika på zink för att motverka bristsjukdomen.

Fläsk- och nötkött, lever, ostron och fullkornsprodukter. Dessa livsmedel är även rika på mineraler koppar, järn och magnesium som också bidrar till bättre välbefinnande. Innan du börjar äta kosttillskott med zink bör du rådfråga en läkare om det finns risk att de högre halterna kan påverka din nuvarande hälsobild eller medicinering negativt.

Mineralen har stor inverkan i kroppen och kan göra ge upphov till besvär om du skulle överskrida de rekommenderade doserna. För stora mängder zink kan bland annat leda till biverkningar som kräkningar, magsmärtor och lös avföring.

Zinktabletter ett bra val

Den vanligaste beredningsformen i zinktillskott och zinktabletter är zinksulfat. När mineralet binds till pikolinsyra som utsöndras från bukspottkörteln bli upptaget mycket effektivare, vissa mer att upptaget förbättras med så mycket som 200-500 %.

Kroppen har även lätt för att uppta beredningsformerna zinkglukonat, zinkacetat och zinkcitrat. Kan man behandla zinkbrist med någon av dessa beredningsformer återställs nivåerna snabbare och den drabbades blir frisk fortare. Att zinkbristen upphävs innebär också att man slutar befinna sig i riskzonen för att drabbas av andra näringsbrister som exempelvis inkluderar mineralerna koppar och järn.

Sugtabletter som innehåller zinkglukonat kan vara ett effektivt hjälpmedel både vid zinkbrist och vid infektionssjukdomar. Det bästa är om zinktillskottet du väljer är kelaterat. Detta innebär att mineralen är bunden till en aminosyra vilket förenklar upptaget.

Ät en varierande och hälsosam kost

Zinkbrist och järnbrist är vanliga bristsjukdomar kanske på grund av försämrade levnadsvanor, ökad stress och minskad tid för vardagsmotion. Raffinerade sockerrika råvaror, Zinkbrist kaffealkohol, kaffe, preventivmedel och obalanserade tarmar och mage är vanliga faktorer som kan utlösa näringsbrist.

Bultar ditt hjärta lite extra mycket för läsk, kakor och smågodis behöver du inte sluta med detta men en god idé kan vara att skära ner på de raffinerade livsmedlen. Någonstans vet de flesta om vad som är förenat med en hälsosam livsstil och en stark kropp.

 • Läsk ökar risken att drabbas av zinkbrist.
 • Alkohol ökar risken att drabbas av zinkbrist.
 • Kaffe ökar risken att drabbas av zinkbrist.
 • Preventivmedel ökar risken att drabbas av zinkbrist.

Men trots en fullvärdig och varierad kost kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med zink. Du kanske anser att du gör allt i din makt för att äta näringsrikt och bibehålla en god hälsa. Men vid odling och framställning av många grönsaker och livsmedel används gödselmedel rika på fosfor och kalium, ämnen som är fiender till den naturliga mängd vitaminer och mineraler som återfinns i jordbruksmarken.

Surt regn och kalkrik jord har också en negativ inverkan på hur pass stort näringsinnehållet i en färdigväxt grönsak blir. Att köpa ekologiskt framställda råvaror utan bekämpningsmedel är därför väsentligt både för miljön och för ditt allmänna välbefinnande.

Magsmärtor?

Lider du av kroniska mag- eller tarmbesvär, äter mediciner med högt Zinkbrist ekologisk matkortisoninnehåll, stressar mycket, äter p-piller eller har ett försvagat immunförsvar behöver du all näring du kan få för att må bättre och fungera i vardagen.

Trots att icke ekologisk mat kanske inte alltid innehåller stora mängder gifter och kemikalierester, är det troligtvis tillräckligt för att ställa till det rejält för redan känsliga individer. Oberoende dos så utlöser kemikalier och bakterier stora mängder fria radikaler i kroppen som kan leda till tråkiga och långvariga infektioner och inflammationer.

Bra mat ger så mycket fler vitaminer och mineraler än bara zink. Genom att sluta spendera pengar på näringsfattig mat som godis, chips och halvfabrikat kan du istället lägga resurserna du får över på ekologiska livsmedel och näringstillskott av bra kvalitet.

Osäker om du får i dig tillräckligt med zink?

Är du orolig att du befinner dig i riskzonen för att drabbas av zinkbrist ska du se över vad du äter och börja läsa på råvarors innehållsförteckning. Många matprodukter idag innehåller gömda sockerkällor och onaturliga smak- och färgämnen.

Ämnen som också påverkar hur stor sammanlagd mängd näring du faktiskt får i dig via kosten. Att laga mat med råvaror som har ett långt näringsinnehåll redan innan upphettning eller nedkylning blir i slutändan inte värd din tid och dina pengar då de goda effekterna uteblir.

 • Köp ett zinktillskott för att vara säker på att inte drabbas av zinkbrist!

Att öka mängden frukt och grönt och äta mer nötter och frön och satsa på ekologiska livsmedel är enkla steg som de flesta kan ta mot ett hälsosammare liv.