Zinktillskott

Zinktillskott

Zinktillskott garanterar att vi får i oss den rekommenderade dagliga dosen av mineralet som är viktigare än många tror. Zink är ett livsviktigt spårämne som krävs för att ett stort antal Zinktillskott fruktkroppsliga funktioner ska fungera normalt.

Min topp 3 zinktillskott

zinktabletter 1

Pantotensyra och zink i samma tablett. Skin är zinktabletter med mineralet zink och vitaminet pantotensyra i samma tablett och passar dig som vill ta hand om hår och hud.

Både pantotensyra och zink bidrar till håret, huden och naglarnas normala kvalitet. Zinktabletterna är lätta att svälja och tas upp bra av kroppen.

149:- betalar du för en burk.

Ren zink från populära Wnc

Zinktabletter 2

Zink Caps / Zinktabletter innehåller 30 mg naturellt kelaterat zink (innebär att mineralen är bunden till något) från zinkglukonat och zinkpikolinat.

Denna sammansättning tas upp betydligt effektivare än t.ex. zinksulfat eller zinkoxid. Zinktabletter bidrar till ett bättre välmående.

64:- kostar en burk med zinktabletter från WNC.

Bästa val av flytande zink

Zinktabletter 3

Flytande zinktillskott. Zink är ett mineral med många funktioner i kroppen och passar såväl den tränande personen som den hälsomedvetna.

Detta zinktillskott kommer i flytande form, enkelt att svälja och dosera rätt. Ett givet val för dig som har svårt att svälja zinktabletter.

439:- betalar du om du vill skaffa flytande zink.

Hundratals enzymer är zinkberoende och detsamma gäller för vårt immunförsvar, zinktillskottämnesomsättning samt hormonproduktionen i hypofysen, sköldkörteln, könsorganen och bukspottskörteln. 7-11 milligram zink behöver vi per dag för att kroppen ska fungera på ett förväntat och problemfritt sätt. För att säkerställa rekommenderas dos är ett zinktillskott ett bra komplement.

En balanserad kost med mycket frukt och grönt bidrar till fullgoda nivåer av zink och andra nödvändiga mineraler och vitaminer. Tack vare ett dagligt intag av zink i mat kan du skydda kroppen mot yttre virus- och bakterieangrepp som kan framkalla besvärliga infektioner och sjukdomar.

Näringsfattig mat

Urlakade och försurade odlings- och betesmarker leder till näringsfattiga grödor och mindre zink i mat gör att zinktillskotten blir viktigare.

Detta problem i kombination med en generellt sämre kosthållning bland befolkningen och fler stressrelaterade sjukdomar, är det inte konstigt att näringsbrister som zinkbrist blir allt vanligare. Får vi inte i oss de näringsämnen, mineraler och vitaminer vi behöver kan det resultera i många obehagliga sjukdomar och åkommor.

Näringsfattig snabbmat, halvfabrikat, alkohol, läsk och kaffe är zink och en rad andra vitaminer och mineralers naturliga fiender. Men hur ska man då bära sig åt för att få i sig tillräckligt stora mängder zink och andra essentiella mineraler och näringsämnen? Det enklaste svaret är att köpa ett zinktillskott!

I vilka livsmedel finns zink naturligt

Zink återfinns i många av våra vanligaste och mest älskade livsmedel. Att äta fler av dessa ärZinktillskott kyckling och ägg en väg till ett högre zinkintag. Genom att fokusera på matvaror som är rika på zink kan du undkomma zinkbrist. Men återigen har livsmedlens framställning stor betydelse för deras slutgiltiga näringsinnehåll.

Zink i mat finns i proteinrika livsmedel som bönor, nöt- och fläskkött, lever, ostron, sojaprotein, vetekli, kakao, skaldjur, kyckling, ägg, hårdost, mjölkprodukter, sesamfrön, pumpakärnor, sötmandlar och jordnötter.

Zink är mycket värmetåligt så man behöver inte oroa sig för att zinkrika livsmedel blir näringsfattiga under tillagning.

Äter du varierat och håller dig borta från raffinerade livsmedel, halvfabrikat och vätskedrivande drycker befinner du dig troligtvis inte i riskzonen för att drabbas av zinkbrist. Men att ändå äta ett zinktillskott kan kännas tryggt och säkerställa att du inte drabbas av näringsbrist i framtiden. I förebyggande syfte kan ett tillskott av diverse vitaminer och mineraler vara ett smart drag.

Lider du av kroniska mag- eller tarmbesvär, äter mediciner med högt kortisoninnehåll, stressar mycket, äter p-piller eller redan har ett försvagat immunförsvar på grund av ålder eller sjukdom behöver du all näring du kan få.

Zinktillskott extra viktigt vid återhämtning

Inför exempelvis en operation eller en period av stora stresspåslag kan du förebygga bristsymtom genom att maximera ditt zinkintag med hjälpt av zinktillskott. Man behöver inte äta vitamin- och mineraltillskott jämt utan stärka kroppen periodvis när det behövs.

Det finns en uppsjö av olika zinktillskott på marknaden. Du bör välja ett tillskott som är baserat på kelaterat zink, vilket innebär att mineralen är bunden till en aminosyra som underlättar upptaget i kroppen. Får du lös avföring eller magsmärtor efter att du börjat med ett tillskott av zink kan det vara ett tecken på att du överskridit den rekommenderade dagliga dosen.

För mycket zink kan ge upphov till dessa biverkningar och ifall du drabbas ska du skära ner på din dagliga dos för att bli kvitt biverkningarna.

Zinkbrist

Eftersom zink är en så viktig beståndsdel i enzymer, funktioner och processer kan zinkbrist orsaka en mängd problem för den som drabbas. Då zink återfinns i stora mängder i huden är det vanligaste symtomet på zinkbrist hudrelaterade bekymmer såsom akne, eksem, hudsprickor, håravfall och svårläkta sår. zinktillskott hårkam

Andra symtom som är vanliga och kan tyda på brist på zink är minskad aptit, syn- och smakrubbningar, spruckna naglar och uppkomst av vita fläckar på naglarna. Ett fullgott dagligt intag av zink är särskilt viktigt för växande barn och ungdomar då det gynnar deras kroppsliga och mentala utveckling.

Då zink är väsentligt för en fungerande matsmältning kan en orolig mage vara ett tecken på mild zinkbrist. Matsmältningen går långsamt om zinkhalterna är låga kroppen och näringsupptaget försämras. För att motverka detta kan man äta mer zink i mat som skaldjur och nötter eller ta ett zinktillskott.

Ett annat vardagligt tecken på att du har försämrade zinkvärden är att ledvärk och svår ihållande träningsvärk uppstår efter träning.

Zink bidrar till cellförnyelse

Zink har en avgörande roll för cellförnyelsen och kroppen musklerna återhämtar sig långsammare när det råder brist på zink. Ett av de mest tydliga symtomen på zinkbrist är att man insjuknar ofta i virusinfektioner som förkylningar.

Istället för att köpa antiinflammatoriska läkemedel borde du satsa på zinkrika livsmedel för att stärka immunförsvaret och förbättra zinkdepåerna i kroppen. Ett högt zinkinnehåll i maten gör att våra ögon kan anpassa sig enkelt till ljus och mörker. Märker du att du får svårigheter att se bra när du kör bil om kvällen kan detta indikera zinkbrist, mineralet reglerar upptaget av A vitamin som har stor betydelse för ögats funktion och för vårt mörkerseende.

Känner du att det är svårt att sitta still en längre stund och läsa eller koncentrera dig på skolarbetet eller kontoret kan detta vara en effekt av zinkbrist. Försöker du gå ner i vikt men tycks ha stannat på en och samma siffra kan brist på zink vara orsaken. Mineralet är nödvändigt för att kroppens förbränning ska fungera så händer det inget trots slit på gymmet kan du bli hjälpt med zink i mat eller zinktillskott.

Upptaget påverkas av vad vi äter

När du lokaliserat livsmedel med högt zinkinnehåll kan du påverka kroppens förmåga attzinktillskott protein tillgodogöra sig mineralen. Upptaget av zink kan förbättras om det intas i samband med protein- och laktosrika på livsmedel.

Zink finns redan naturligt i exempelvis kött och lagrad ost men tillsätter du även andra livsmedel inom samma kategori kan du boosta zinkupptaget. En god tarmflora gynnar också upptaget av zink och andra livsviktiga mineraler och vitaminer. Om du är osäker på ditt zinkintag köp ett zinktillskott.

Fytinsyra försämrar zinkupptaget

Värt att nämnas är att zinkupptaget försämras om man äter zinkrika livsmedel tillsammans med råvaror som är innehåller fytinsyra. En organisk fosforförening som bland annat förekommer i spannmåls- och fullkornsprodukter.

Livsmedelsverket rekommenderar att kvinnor får i sig 7 milligram zink per dag, män och gravida 9 milligram och ammande personer 11 milligram. Mineralerna koppar, zink och järn kan förstärka varandras upptag om de intas samtidigt, multivitamintabletter och kombinerade tillskott med dessa båda mineraler kan gynna ett högre zinkupptag.

Zinktillskott och multivitaminer bör inte intas i samband med fiberrika måltider, det försämrar upptaget. Zinktillskott ska man helst inta före sänggåendet eller omedelbart vid uppstigandet på morgonen för att inte konkurrera om upptaget med andra mineraler i tarmen.

Vegetarianer och Gravida behöver zinktillskott

Personer som löper större risk att drabbas av zinkbrist är bland annat vegetarianer, personer som snabbt gått ner i vikt, äldre, gravida, ammande personer samt de som har rikliga Zinktillskott gravidmenstruationer. Många gravida råkar ut för näringsbrister då mängden mat plötsligt ska ge näring åt inte bara den egna kroppen utan även fostret. Under graviditet är ett zinktillskott extra viktigt!

Kroppen utsöndrar större mängder zink när vi svettas, dricker alkohol och kaffe eller använder vätskedrivande mediciner. Kirurgiska ingrepp, brännskador och andra yttre kroppsskador ökar också utsöndringen av zink.

Njursjukdomar, infektioner, diabetes, inflammatoriska tarmsjukdom, njur- och leversjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, artrit och laktosintolerans är alla exempel på sjukdomar och åkommor som kräver högre dagliga doser zink för att förebygga brist. Veganer och vegetarianer som på grund av sin livsstil äter mycket grönsaker och inga animaliska produkter kan ligga i riskzonen för att drabbas av näringsbrister. Är man vegetarian eller vegan kan det vara smart att äta zinktillskott för att förebygga obehagliga symtom till följd av zinkbrist.

Äldre behöver zinktillskott

Försämrade näringsvärden och försvagat immunförsvar är vanligt hos äldre personer till följd av en minskad aptit, vilket ofta leder till näringsbrister. Den zinkmängd som sprids i blodomloppet beror på pikolinsyra som utsöndras av bukspottkörteln. När man äter livsmedel som innehåller zink och maten når tunntarmen och tolvfingertarmen börjar bukspottkörteln utsöndra pikolinsyra. Syran binder zink och för det genom tarmväggen och ut i blodomloppet-. En välfungerande bukspottkörtel är alltså ett måste för ett normalt zinkupptag.

Så har din aptit minskat eller får du fler och fler vita fläckar på dina naglar kan du ha drabbats av zinkbrist. Att du lyssnar på din kropp är viktigt för att tidigt kunna identifiera en eventuell zinkbrist och påbörja behandling. Zink har ordinerats och använts ända sedan mitten av 80-talet som behandling mot virusinfektioner som förkylningar. Men alla får inte lika stora positiva effekter från mineralet, vilket kan ha att göra med att mineraler kan konkurrera med varandra i kroppen, och både öka samt minska upptaget.

Studie om zinktillskott

I juni 2014 presenterade Cochrane Collaboration, ett ideellt internationellt zinktillskott böckerundersökningsföretag, en ny studie som gjorts rörande zink som botemedel mot förkylning. Resultaten av studien påvisade gynnsamma effekter för flertalet medverkande. Totalt deltog mer än 1300 personer i studien från höginkomstländer som Iran, Danmark, USA, Australien Storbritannien och Turkiet, där det precis som i Sverige är relativt ovanligt med zinkbrist.

Undersökningsresultatet av Cochrane Collaborations studie visar att zinktillskott kan lindra förkylningssymtom och även korta ner sjukdomstiden. Men man bör påbörja zinkkuren inom 24 timmar från det att förkylningssymtomen dyker upp. Äter man zinktabletter eller zinktillskott regelbundet reducera risken för att man insjuknar överhuvudtaget.

Zinktillskott minskar förkylningar

Att zink minskar antalet förkylningar kan ha att göra med att det har en påverkan på vårt immunförsvar, men forskarna som var delaktiga i studien menar att en större undersökning behövs för att garantera att mineralet fungerar mot förkylning.

Men faktum kvarstår att en hel del testpersoner i studien upplevde att symtomen av förkylningen minskade och att virusinfektionen snabbare gick över tack vara zinktillskott. Att äta mer zinkrika livsmedel som sojabönor, surdegsbröd, yoghurt, ostron, solrosfrön och hårdost i förkylningstider kan alltså inte skada!

När mörkret och kylan sänker sig i Skandinavien om hösten och vintern kan en måltid lagad på zinkrik mat vara värmande inte bara för att det smakar gott, utan också för att de höga zinkhalterna kan stärka kropp och själ från insidan. Under kallare tider är ett zinktillskott att föredra för att minimera förkylningar.

Zinktillskott hittar ni HÄR!

Stärk upp ditt immunförsvar

Zink i mat kan förhindra att du någonsin behöver tampas med dessa tecken som tyder på att du lider av zinkbrist. Att äta tillskott av zink i stressiga perioder eller i förebyggande syfte då vädret slår om och allt fler blir förkylda är ett bra knep för ett starkare immunförsvar.zinktabletter bakgrund

Du kan bygga upp ett motståndskraftigt immunförsvar med zinkrika livsmedel, och zink i mat är också den naturligaste påfyllnadsvägen av mineralen. Tycker du ändå att du blir förkyld ofta eller fortsätter att gå ner i vikt på grund av dålig aptit kan ett zinktillskott i form av zinktabletter vara nästa åtgärd.

Det finns zinktillskott som förutom zink även innehåller c-vitamin som också skyddar mot fria radikaler, eller oxidativ stress. Det finns brustabletter som löses i vatten samt kapslar och piller både online, på apotek, i hälsokostbutiker och mataffärer.

Vissa multivitaminer innehåller både zink, c-vitamin, järn, folsyra och vitamin B12. Be din läkare eller apotekspersonal om råd för att hitta ett kosttillskott som fungerar för dig. Att äta rätt och undvika stress är i det långa loppet avgörande för ett hälsosamt leverne, ett starkt immunförsvar och en frisk kropp.

Zinktillskott underlättar vardagen

Zinktillskott är bra för dig som inte alltid orkar planera dina måltider noga utefter önskat Zinktillskott godisnäringsinnehåll. En varierad och nyttig kost, rik på zink och alla andra nödvändiga vitaminer och mineraler är det bästa man kan ge sin kropp. Som tack blir du sällan sjuk och orkar mer i vardagen och på fritiden.

Bultar ditt hjärta lite extra mycket för läsk, kakor och smågodis behöver du inte sluta med detta men en god idé kan vara att skära ner på dessa raffinerade livsmedel och försöka introducera nyttigare alternativ. Genom att skära ner på näringsfattig mat som godis, chips och halvfabrikat kan du istället lägga resurserna på ekologiska livsmedel och näringstillskott av bra kvalitet. Vid stora intag läsk och godis behövs ett zinktillskott.

Orolig för zinkbrist? Ta ett zinktillskott!

Är du orolig att du befinner dig i riskzonen för att drabbas av zinkbrist ska du se över vad duzinktillskott slutsats äter och börja läsa på råvarors innehållsförteckning samt införskaffa ett zinktillskott. Många matvaror kan innehålla gömda sockerkällor och onaturliga smak- och färgämnen. Ämnen som påverkar hur stor sammanlagd mängd näring och kalorier du faktiskt får i dig via kosten.

Att laga mat med råvaror som har ett långt näringsinnehåll redan innan upphettning eller nedkylning blir i slutändan inte så mycket värt då många av de goda effekterna uteblir. Att öka mängden frukt och grönt, nötter och frön och satsa på ekologiska livsmedel är enkla steg som de flesta kan ta mot ett hälsosammare liv. För att vara säker ta ett zinktillskott. Din kropp och ditt psyke kommer att tacka dig!